Friskvård för häst
För dig som vill slippa veterinärkostnader och istället jobba förebyggande.
Hästmassage och andra behandlingar
Vill du jobba förebyggande och ge hästen de bästa förutsättningarna för att hålla?
Tränar och tävlar du på hög nivå eller är du den som trivs bäst på en mysig ridtur i skogen?
Oavsett vilket så är friskvård för hästen alltid bra och ger hästen de bästa förutsättningarna till ett härligt hästliv.

Friskvård
Att friskvård för oss människor är bra är ju det allra flesta enig om. På samma sätt är det för hästarna. Genom att låta hästen få massage, träningsövningar och ev andra behandlingar så kan du förebygga skador.
Genom att massera och lösa upp spänningar exempelvis så kan du förhindra att det hinner bli en allvarligare överbelastning eller skada.
Hur går det till?
1.
Du tar kontakt via fomläret här, eller via mail. Berättar kort vad du önskar hjälp med.
2.
Jag återkopplar via telefon eller mail och vi bokar in en tid. Jag kommer sedan ut till det ställe där hästen befinner sig.
3.
Vi börjar med en undersökning för att säkerställa att hästen inte är skadad. Sedan är massage huvudbehandlingen och tips på träningsövningar. Annan behandling kan vara aktuell.
4.
Efter besöket får ni tips på saker ni kan göra själva för att förebygga,
Hej!
Jag heter Helena Nordlöf och jag är sjukgymnast för häst. Mitt mål är att hjälpa dig med att få din häst frisk och sund och bli mer hållbar för träning och tävling. Det ger dig förhoppningsvis ett längre och gladare/roligare hästliv tillsammans med din häst.

GLÄDJE • KUNSKAP • TRYGGHET • UTVECKLING




Detaljerna
Vart?
På den plats hästen befinner sig.
Jag åker på hela Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Bor du en bit bort kan ni med fördel boka flera samma dag och då dela på milersättningen.
Tidsåtgång?
En behandling tar ca 1,5-2 timmar.
Kostnad?
Ett besök kostar 1400 kronor.
Paketpris 5 gånger – 6500 kronor.
Paketpris 10 gånger 12500 kronor.
Milersättning på 50kr/mil tillkommer för varje besök.
Vanliga frågor
Om din häst är skadad eller sjuk så ska du alltid kontakta en veterinär. Det är viktigt att hästen får medicinsk behandling så fort som möjligt om den behöver det. En “rörelsestörning” är ofta det första tecknet på en skada som kan bli mycket större om man inte tar tag i det.
Better safe than sorry, är mitt motto. Om du känner dig osäker så kan du självklart rådfråga mig men jag kommer med största sannolikhet hänvisa dig till veterinär. Om jag ser att hästen är halt, skadad eller sjuk när jag är på plats hos dig på en bokad tid så kommer jag inte att behandla hästen.
Ja om din häst inte är skadad eller sjuk så är det bara att höra av sig för en tidsbokning.
Det beror på vad hästen har för problem. Har du en tävlingshäst som tävlar regelbundet så kan det vara bra med regelbunden massage för att få en så bra återhämtning som möjligt och förhoppningsvis hitta tecken på skada i ett tidigt skede.
En äldre häst som motioneras i lugn takt kanske mår bra av att få friskvård och behandling en till två gånger per år för att förebygga skador och krämpor.
Det finns tillfällen då man inte ska behandla med massage för att inte förvärra en skada eller sjukdom. Om din häst har feber, en fraktur, öppet sår eller hudsjukdom eller infektion så ska den inte ha massage.
Det är även bra att vänta några dygn med massage om hästen just vaccinerats eller avmaskats samt vara försiktig om det är ett dräktigt sto.
Ja visst finns det övningar som är bra för alla att göra och det går att ge generella råd men jag tycker att det är bättre att titta och undersöka individen och se vad den har för styrkor och svagheter. Rörelseanalys är kanske den viktigaste delen när jag gör en undersökning och där kan man se och analysera om det finns något avvikande som på sikt kan ge en skada.
Det är också viktigt att anpassa för varje individ utifrån vad det är som förväntas av den och vad den har för aktiviteter som den ska klara av.
Jag använder mig mest av mina händer och har olika tekniker för att jobba med hästens muskler, bindväv och leder. Utöver det har jag akupunktur, TENS/NMES, laser och kinesiotejp som jag använder för att främst ge smärtlindring. Vilken behandlingsmetod jag använder beror helt på vad det är för problem och hur hästen mår och svarar på min undersökning. Du som hästägare kan självklart komma med önskemål men det är viktigt att förstå att vissa metoder inte är lämpliga alla gånger.