Sitsoptimering

För dig som vill optimera din ridteknik och utvecklas som ryttare.

Varför sitsoptimering?

Du får en bättre balans och kroppsmedvetenhet. 

Sitsoptimering ryttare, sits

Sitsoptimering

Alla människor och hästar är oliksidiga/asymmetriska på ett eller annat sätt och olika mycket. Ju mer man har koll på sin egen balans och symmetri desto bättre kan du som ryttare hjälpa din häst att bli symmetrisk och vara i balans vilket (förhoppningsvis) leder till bättre prestation och minskar risken att snedbelasta kroppen och få skador. Arbetar man snett/ojämnt och ur balans behöver man kompensera detta vilket lättare leder till problem med kroppen och risk för skada.

Hur går det till?

1.

Du kontaktar mig via fomuläret här, eller via mail.

2.

Jag återkopplar och vi bokar in en tid.

3.

Jag kommer hem till dig eller till den plats du har hästen. Vi går igenom din hållning, sits och sadel.

4.

Du får sedan instruktioner för hur du kan jobba med sisten på till häst och på marken.

Hej!

Jag heter Helena Nordlöf och jag är sjukgymnast för häst. Mitt mål är att hjälpa dig med att få din häst frisk och sund och bli mer hållbar för träning och tävling. Det ger dig förhoppningsvis ett längre och gladare/roligare hästliv tillsammans med din häst.

Hästmassage, Rehabilitering Häst, Behandling Häst, Fysioterapi för Häst

GLÄDJE • KUNSKAP • TRYGGHET • UTVECKLING

Sitsoptimering ryttare, sits

Sitsoptimering enkel

Detaljerna

Vart?

Hemma hos dig eller på den plats hästen står.

Vad?

Analys av din hållning sittande och stående. Du får berätta om dina problem och ev tidigare skador. Sitsavtryck av ditt bäcken. Koll av sadel/sadlar som används av dig.

Du får sedan tips på enkla övningar att jobba med både i sadeln och på marken så att du kan förbättra din sits och ge både dig och hästen bättre förutsättningar vid ridning.

Tidsåtgång?

60 minuter
Kan med fördel bokas av flera personer som en kurs. Kontakta mig för mer information.

Kostnad?

1495 kronor
Reseersättning tillkommer med 50kr/mil.

Sitsoptimering trippel

Detaljerna

Vart?

Hemma hos dig eller på den plats hästen står.

Vad?

Här jobbar vi mer fokuserat på din sits i sadeln.
Vid första tillfället gör vi en analys av din sits, samma som i tjänsten ovan.
Vid andra och tredje tillfället jobbar vi med uppföljningar och fokuserar på det du behöver förbättra. Här jobbar vi med uppsutten träning i mestadels skritt och trav. Du får fler tips på övningar för att stärka och rakrikta dig själv i sadeln.
Uppföljningarna ska bokas inom 6 månader för första tillfället.

Tidsåtgång?

3 tillfällen á 60 minuter
Kan med fördel bokas av flera personer som en kurs. Kontakta mig för mer information.

Kostnad?

4195 kronor
Reseersättning tillkommer med 50kr/mil för varje tillfälle.

Sitsoptimering, Ryttare, Sits

Vanliga frågor

Nej det behöver man inte men det är en fördel om man gör det. Oftast har du och din häst liknande problem och det blir lättare att förstå hur man som ryttare påverkar sin häst om man både gör en sitsoptimering för dig och en friskvårdsundersökning för din häst. Det är därför jag har en tjänst som heter Häst + ryttare.

Nej jag behandlar inte dig utan ger dig träningsråd och råd i allmänhet, saker att tänka på i vardagen för att du ska kunna förbättra din sits. Har du ett arbete som innehåller statisk arbetsposition eller oliksidighet så kan det vara viktigare att tänka över ergonomin på jobbet för att få en mer symmetrisk kropp och bättre sits på hästryggen än att träna specifika övningar. Men det ena utesluter inte det andra om man vill få ett bra resultat. Om jag ser/bedömer att du själv behöver behandling så hänvisar jag dig till terapeuter som jag vet är duktiga och som kan hjälpa dig.

Ja, jag vänder mig till alla ridsporter och anpassar efter vad som krävs som ryttare i den ridsportgren du håller på med. Grunden i all typ av ridning är ändå väldigt lika; man vill vara i balans över hästen, man vill gärna ha en så liksidig häst som möjligt och man talar om att använda så små signaler som möjligt.

Nej inte i den bemärkelsen att jag säljer och provar ut sadlar. Däremot kan jag undersöka din sadel och se om den passar din häst och när vi gör sitsoptimering så kollar vi på hur sadeln passar dig. Om sadeln inte passar din häst och/eller dig så är det trots allt viktigt att byta sadel.

Ja absolut! Sitsoptimeringen vänder sig till alla typer av ryttare och jag tittar på din hållning i stående och i sittande och anpassar för att det ska passa för den tävlingsgren du rider. Att som ryttare hitta balans över hästens rörelsecentrum, oavsett position, är viktigt för att hästen ska kunna prestera bra.

Ja, men det beror på vilken yoga det är och vad du har för behov. Generellt sett så tycker jag att yoga är väldigt bra för alla.